Aanmelden bij Sifra

Zwangerschapsklachten

Aambeien

Door harde ontlasting en hard persen kunnen aambeien ontstaan. Voorkom harde ontlasting door 2½ liter water te drinken per dag. Eet laxerende voeding zoals bruin brood, groenten en ontbijtkoek. Ga als er aandrang is direct naar het toilet. Houdt de ontlasting niet lang op, daar wordt het harder van. Aambeien kunnen ook ontstaan tijdens het persen bij de bevalling. Heeft u hier last van vertel het dan. Wij kunnen eventueel medicijnen voorschrijven.

Bandenpijn

Bandenpijn voelt als een stekende pijn vooral aan de zijkant van de onderbuik in de buurt van de liezen. De pijn ontstaat doordat de banden die de baarmoeder dragen uitrekken. Deze pijn kan de hele zwangerschap en ook in de kraamweek voorkomen. Probeer plotselinge bewegingen te vermijden. Eventueel kan een doek of een speciale band om de buik verlichting geven. Dit zorgt voor extra steun. Overleg dit wel tijdens het spreekuur.

Bekkenpijn

Tijdens de zwangerschap worden de banden en spieren van het bekken slapper. Daardoor krijgt het bekken extra ruimte en kan de baby bij de bevalling gemakkelijker door het geboortekanaal. Tijdens de zwangerschap kan het echter wat ongemak en pijn veroorzaken. Zorg voor voldoende rust. U kunt er meer over lezen in het boek “bekken pijn tijdens en na de zwangerschap” van Cecile Drost.

Blaasontsteking

Een blaasontsteking wordt niet eenvoudig opgemerkt in de zwangerschap. Een branderig gevoel tijdens of na het plassen is meestal niet aanwezig en vaak kleine beetjes plassen hoort ook al bij de zwangerschap. Eigenlijk is erge buikpijn, voornamelijk onder in de buik het enige wat op een blaasontsteking kan wijzen. Zeker als alle bovenstaande klachten niet op u van toepassing zijn. Wanneer u wat ochtendurine naar de huisarts brengt, kan deze bevestigen of u een blaasontsteking hebt. Een blaasontsteking kan tijdens de zwangerschap gewoon behandeld worden, dit gebeurt door middel van een antibioticakuur. Vraag altijd even aan de apotheker of u deze medicijnen mag nemen in de zwangerschap. Neem zolang als de kuur duurt extra rust, dit bevordert de genezing. Drink extra. Laat de urine controleren als de kuur op is om te kijken of de blaasontsteking echt over is.

Bloedend tandvlees en bloedneus

Door het hormoon progesteron worden de bloedvaten dunner, bovendien neemt in het gehele lichaam de doorbloeding toe als u zwanger bent. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat u sneller een bloedneus kunt krijgen of uw tandvlees makkelijk kan bloeden. Let wel op of u geen tandvleesontsteking hebt.

Borsten

Tijdens de zwangerschap gaat het borstweefsel groeien. Er worden meer melkklieren en meer bloedvaten aan gemaakt. Bij sommige vrouwen groeien de borsten 1 à 2 cup maten. Bij andere vrouwen worden de borsten alleen zwaarder. Dit is allebei normaal en zegt niets over de kwaliteit van de borstvoeding. Vanaf de derde maand kan er al melk uit de borsten komen. Het is belangrijk om een goed passende BH te dragen. Soms is het lastig deze te vinden. Lees hier tips voor het vinden van de juiste BH

Brandend maagzuur

Onder invloed van hormonen worden alle spieren in het lichaam slapper en het kraakbeen weker. Dat geldt ook voor de kringspier tussen de slokdarm en de maag. De spier sluit niet goed af. Daardoor hebben veel vrouwen last van brandend maagzuur. Probeer in eerste instantie die voeding te vermijden waar u last van hebt. Soms helpt het als u melkproducten of rauwe havervlokken eet. Wanneer u last blijft houden, zeg dit dan tegen ons, er zijn een aantal medicijnen tegen brandend maagzuur die ook tijdens de zwangerschap gebruikt kunnen worden.

Duizeligheid

Tijdens de zwangerschap kunt u last hebben van duizeligheid. Oorzaken van duizeligheid kunnen zijn:
– Lage bloeddruk. Tijdens de zwangerschap kunt u plotselinge bloeddrukdalingen hebben. Dit is niet erg, maar zorgt er wel voor dat u duizelig wordt.
– Lage bloedsuikers. Het is van belang om tijdens de zwangerschap vaker wat te eten. Als u dit niet doet kan uw bloedsuiker spiegel te laag worden. Dit heeft duizeligheid tot gevolg
– Rugligging. Wanneer u op uw rug ligt, kan de baarmoeder een belangrijke ader naast de ruggenwervel dichtdrukken, hierdoor ontstaat er een zuurstoftekort bij uzelf, waardoor u duizelig wordt.
– Bloedarmoede (een laag Hb)

Griep

Het kan gebeuren tijdens de zwangerschap dat u griep krijgt. Voor uw baby kan dit geen kwaad. Deze wordt niet ziek. Zorg ervoor dat u goed blijft drinken en neem veel rust. Als u koorts heeft, neem dan 500 mg paracetamol in. Dit zorgt ervoor dat je temperatuur iets daalt. Neem bij aanhoudende koorts contact op met uw huisarts.

Haargroei

Onder invloed van het hormoon progesteron groeit het haar extra hard in de zwangerschap. Soms groeit het ook op plaatsen waar het eerder niet was opgevallen. Deze haren vallen weer uit als de zwangerschap voorbij is.

Haaruitval

Het kan gebeuren dat u last hebt van haaruitval. Dit kan komen door een vitamine gebrek. Het slikken van Vitamine B- complex kan verbetering geven. Na de bevalling vallen ook alle extra haren die je in de zwangerschap hebt gekregen weer uit.

Harde buiken

Worden ook wel oefenweeën genoemd, omdat ze worden veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder. Harde buiken zijn vaak een teken van het lichaam om het wat rustiger aan te doen.

Hartkloppingen

Het hart moet in de zwangerschap veel meer bloed rondpompen. De hartslag wordt ook hoger en het hart is iets vergroot. Als u zwanger bent, komen extra hartslagen vaker voor.Vooral rond de 30-34 weken zwangerschap wordt het hart extra zwaar belast. Als u geen hartpatiënt bent, kan uw lichaam dit allemaal prima aan.
Tip: Als u last hebt van hartkloppingen, raak dan niet in paniek. Het is heel normaal. Ga even rustig zitten en blijf rustig ademen, dan zakt het vanzelf.

Hoge bloeddruk

Aan het einde van de zwangerschap kan de bloeddruk, de onderdruk, wat oplopen. Dit is allemaal normaal. De baby wordt steeds groter en het lichaam krijgt steeds meer moeite om goed te blijven werken. Rust is belangrijk. Een hoge bloeddruk kan echter lijden tot zwangerschapsvergiftiging. Daarom is het belangrijk dat de bloeddruk regelmatig wordt gecontroleerd en dat u eventuele adviezen van ons opvolgt.

Incontinentie

Ongewild urineverlies komt in de zwangerschap regelmatig voor. Het wordt veroorzaakt doordat de sluitspier van de blaas is verslapt door het zwangerschapshormoon en, later in de zwangerschap, doordat de blaas van zijn plaats wordt gedrukt door de groeiende baarmoeder.
Het is van belang om de bekkenbodemspieren goed in conditie te houden om urineverlies te beperken.

Indalen van het hoofdje

Het indalen van het hoofdje in het bekken vindt meestal plaats voor de 38 e week van de zwangerschap. Niet ieder kindje gaat met het hoofdje vast in het bekken zitten voor de bevalling. Wanneer u zwanger bent van uw eerste kindje, en het hoofdje daalt niet in, dan willen we graag voor de bevalling weten waarom het hoofdje niet indaalt. Daarom wordt er dan rond de 38 e week een echo gemaakt. Worden er geen oorzaken gevonden dan staat niets een normale bevalling met ons in de weg.

Jeuk

Sommige vrouwen hebben last van jeuk in de zwangerschap. De hormonen veroorzaken een lichte stuwing in de lever. De lever werkt daardoor minder goed. Het gevolg is dat er galsappen in het bloed terechtkomen en deze sappen veroorzaken de jeuk. Soms brengt talkpoeder wat verlichting of een crème met aloë vera. De jeuk is onmiddellijk weg zodra de baby geboren is.

Lage rugpijn

Naarmate de zwangerschap vordert, rekken de banden en spieren van de buik steeds verder uit. Die banden en spieren geven dan weinig steun meer. De spieren van uw rug moeten nu veel meer gewicht dragen. Hierdoor wordt de rug overbelast en krijgt u lage rugpijn. Hier kan een buikband of een doek voor verlichting zorgen. Let verder ook op een goede houding.

Misselijkheid

Vroeg in de zwangerschap kunt u last hebben van misselijkheid. Dat komt door een hormoon dat ervoor zorgt dat de zwangerschap goed ontwikkelt.(HCG- hormoon) De misselijkheid kan aan blijven houden tot ongeveer 16 weken, daarna wordt het werk van het HCG – hormoon overgenomen door andere hormonen en verdwijnt de misselijkheid. Kleine lichte maaltijden verspreid over de dag kunnen de misselijkheid verminderen. Neem als u ’s ochtends wakker wordt, voor het opstaan, ontbijtkoek, liga of iets dergelijks en sta daarna op. Vaak bent u dan minder misselijk.

Moederkoek

Wordt ook wel nageboorte of placenta genoemd. De moederkoek bestaat uit een moederlijke en een kinderlijke zijde. De moederlijke zijde is vergroeid aan de baarmoederwand. Deze ziet er uit als vlezig weefsel. De kinderlijke zijde is afgedekt met de vliezen. Bovenop lopen dikke vaten die eindigen in de navelstreng. De moeder en de baby hebben beide hun eigen bloedvaten systeem. Er worden alleen voedingsstoffen en afvalstoffen uitgewisseld.

Moeheid

Hetzelfde hormoon dat de misselijkheid veroorzaakt, zorgt ervoor dat u de eerste drie maanden van de zwangerschap meer moe bent. Het is dus niet vreemd dat u meer wilt slapen dan voor de zwangerschap. Meestal verdwijnt de moeheid tegelijk met de misselijkheid. Blijft u moe, dan kan dit op een gebrek aan ijzer duiden. Tijdens de eerste afspraak vragen we u bloed te laten afnemen. Wij laten dan ook uw ijzergehalte bepalen. Bij een ijzertekort krijgt u medicijnen voorgeschreven.

Pigmentvlekken

Door het zwangerschapshormoon krijgt u meer pigment in de huid, waardoor het kan zijn dat u overal bruine vlekken krijgt. Het meest bekende is de donkere lijn van schaambot naar de navel. Ook het zwangerschapsmasker (= vlindervormige bruine verkleuring over het voorhoofd, de neus en de wangen), wordt veroorzaakt door verhoogde pigmentatie.
Tip: Wees voorzichtig met de zon, door de verhoogde pigmentatie van de huid kan het zijn dat u erg vlekkerig bruin wordt. Probeer dus eerst uit of u hier last van hebt door kort in de zon te gaan zitten, als u geen last hebt kunt u hierna normaal gaan zonnebaden.

Slapende handen (het carpale tunnelsyndroom)

Veel zwangere klagen over slapende handen en soms pijn tinteling in hand of onderarm. Deze klachten treden het meest ’s nachts op, maar er zijn ook zwangere die er bij de dagelijkse werkzaamheden veel last van hebben. De klachten worden veroorzaakt door vochtophoping in een tunneltje in de onderarm, waar alle zenuwen van de hand en vingers doorlopen. Ook al houdt u geen zichtbaar vocht vast, in de zwangerschap hebt u altijd extra vocht in het lichaam. Het vocht in dit tunneltje zorgt ervoor dat de zenuwen bekneld raken en dit geeft klachten als tinteling, slapende hand en soms zelfs pijn waar je ’s nachts van wakker wordt. Veel vrouwen klagen over verminderde kracht in de hand. Het kan helpen wanneer u ’s nachts slaapt met skatehandschoenen aan, hierdoor wordt het tunneltje in de onderarm niet afgekneld.

Slijmprop

De slijmprop is een hoeveelheid grote klodderhelder slijm met soms een beetje bloed erin. U kunt deze zomaar verliezen. Het is geen teken dat de bevalling gaat beginnen wanneer u de slijmprop verliest. Het verliezen van de slijm prop zegt niet wanneer de baby wordt geboren. Het kan zelfs zo zijn dat de bevalling nog een aantal weken op zich laat wachten na het verliezen van de slijmprop.

Spataderen

Tijdens de zwangerschap kunt u last krijgen van spataderen, omdat u meer vocht vasthoudt. Bovendien kan de bloedsomloop door de steeds groter wordende baarmoeder wat belemmerd raken. Spataderen ontstaan meestal op de benen of op de grote schaamlippen. Als u er aanleg voor hebt, kan het ontstaan van spataderen moeilijk voorkomen worden.
– Draag in elk geval geen knellende kousen of andere kleding.
– Zorg ervoor dat u niet te lang staat of zit.
– Plaats het voeteneind van uw bed iets omhoog (maximaal 10 cm) of doe een kussen onder het matras.
Er bestaat een massagetherapie tegen spataderen. (Jom – therapie) De bloedsomloop in de benen wordt gestimuleerd en daardoor verminderen de klachten en de spataderen verdwijnen na de bevalling bijna allemaal. Vraag tijdens het spreekuur eventueel naar het telefoonnummer van een Jom-therapeut bij u in de buurt.

Spierkrampen

Tijdens de zwangerschap kunt u last hebben van spierkrampen of rusteloze benen. Dit komt in de meeste gevallen door de grootte van de baarmoeder, die de doorbloeding van de benen belemmert. Dit ontstaat meestal aan het einde van de nacht. Als dat zo is kan het komen door de afkoeling van de benen. Zorg dat u de benen lekker warm houdt gedurende de nacht. (draag geen knellende sokken die de bloedsomloop belemmeren) Ook een suikertekort kan leiden tot krampen, tijdens de zwangerschap is de behoefte aan suiker hoger. Neem voor het naar bed gaan een energiesnoepje in. (Bijv. Dextro energie). Neem wisselbaden en laat uw partner de benen masseren met olie voor het slapen gaan. Beweeg bij kramp het been of de voet in de tegenovergestelde richting.

Stuitligging

Hebt u het idee dat uw kindje met het hoofdje tegen uw ribben ligt, vertel het dan aan ons. Tot de 35e week mag dit gewoon. Vanaf de 37e week wordt de kans dat de baby vanzelf draait steeds kleiner.

Uitwendige versie

Als de baby in stuitligging ligt is het soms mogelijk om de baby te draaien. Dit gebeurt door met de handen het kindje rustig te helpen bij het koppeltje duikelen. Sifra heeft 2 versiekundigen en kunnen u een (poging tot) uitwendige versie bieden

Vaginale infecties

Omdat de zuurgraad in de vagina tijdens de zwangerschap verandert, bent u gevoeliger voor een vaginale infectie. Dit is te merken doordat er meer afscheiding is dan normaal. Was de vagina niet met zeep en draag katoenen ondergoed. Is de vagina gezwollen, geïrriteerd en hebt u last van jeuk en/ of een brandend gevoel bij het plassen dan hebt u een vaginale infectie. Neem dan contact op met de huisarts.

Veel plassen

Vaker plassen dan u normaal gewend bent, is tijdens de zwangerschap normaal. Het zijn vaak mini plasjes. In het begin van de zwangerschap zijn hormonen vaak de boosdoener. Tegen het einde van de zwangerschap is het de enorme baarmoeder die op uw blaas drukt. Jammer genoeg is hier niets aan te doen. Let echter wel op of u geen pijn bij of na het plassen hebt. Dit zou kunnen duiden op een blaasontsteking. Laat bij twijfel de urine even nakijken bij de huisarts.

Verstopping

Harde ontlasting komt in de zwangerschap regelmatig voor. Probeer dit te voorkomen door veel te drinken ( zeker 2½ liter per dag), een vezelrijke voeding en voldoende beweging.

Vocht vasthouden

In de zwangerschap is het normaal, dat u een beetje vocht gaat vasthouden. Sommige vrouwen houden echter zoveel vocht vast dat niet alleen handen en voeten, maar het hele lichaam opzwelt. Te veel vocht vasthouden kan betekenen dat de bloeddruk omhoog gaat. Wanneer dit het geval is, overleg dan altijd met uw verloskundige. Wij zullen de bloeddruk controleren en eventueel advies geven. Is de bloeddruk niet te hoog dan zit er niets anders op om de bevalling rustig af te wachten. Een aantal tips om nog meer vocht te voorkomen zijn: zoutarm eten, veel drinken, vochtafdrijvende thee, het voeteneinde iets verhogen, niet te lang stilstaan. U zult echter merken dat het vocht pas echt weg gaat als u bevallen bent.

Vrijen

Vrijen mag in de zwangerschap. Dit kan geen kwaad voor de groei van het kindje. Wel kunt u harde buiken krijgen. U kunt hiervan schrikken. Vooral als u al eens bent bevallen kunnen die harde buiken pijnlijk zijn en op weeën lijken. Dit kan een aantal uren duren, soms helpt het om een warme douche te nemen, of een warme kruik tegen de onderbuik te leggen. Warmte ontspant goed. Het kan ook zijn dat u een klein beetje bloedverlies hebt na het vrijen, dit kan geen kwaad.

Weeën

Het woord wee betekent letterlijk pijn. Maar in de verloskunde wordt bedoeld het samentrekken van de baarmoederspieren. Er zijn verschillende soorten weeën. Hieronder volgt een opsomming.

1. Zwangerschapsweeën/ harde buiken
Deze kan je vanaf de 3e maand gaan voelen.
De oorzaak is: het groeien van de baarmoeder en soms vermoeidheid of spanning.
Ze komen zonder regelmaat. Meestal doen ze niet echt pijn maar ze kunnen op menstruatiepijn en/of darmkrampen lijken.
Ze gaan vanzelf weer weg. Warmte en/of een lekkere massage kunnen heel ontspannend werken en zorgen er voor dat het sneller overgaat. Ga vroeg naar bed. U mag eventueel een paracetamol nemen.

2. Voorweeën
Deze kunt u vanaf de 6e maand gaan voelen. De oorzaak is:

  • Hevig trappen van de baby of hij draait zich om
  • Een volle blaas
  • De baby groeit snel, waardoor de baarmoeder extra oprekt
  • Vrijen
  • Het einde van de dag, als u moe bent.
  • Spanning
  • Een blaasontsteking

Ze komen 2-8 keer per uur, duren kort en zijn niet pijnlijk.
Ze kunnen ook 1-2 keer per uur komen, een paar minuten duren en wel pijnlijk zijn. Beide is normaal.
Een warm bad, lang onder een warme douche of een massage, ontspannen en zorgen ervoor dat de voorweeën sneller overgaan

3. Indalingsweeën
Deze kunt u voelen vanaf 34 weken tot vlak voor de bevalling.
De oorzaak is: het indalen van het hoofdje in het bekken.
Dit indalen hoeft niet met weeën te gebeuren. Heeft u wel weeën dan voelt u regelmatig de buik hard worden met eventueel een trekkende pijn in de onderbuik. Het kan wel enkele uren duren voordat het over is.

Om een onverklaarbare reden beginnen deze weeën vaak ’s avonds of ’s nachts. Waarschijnlijk bent u dan het meest ontspannen. Slaap overdag nog een paar uur.
Uiteindelijk blijkt de bevalling niet begonnen, want de weeën stoppen. Dit is vaak een teleurstelling. Nu helpen warmte en een ontspannende massage ook.

4. Bevallingsweeën
Deze weeën zijn veel pijnlijker dan de hierboven genoemde weeën. Ze zullen leiden tot ontsluiting. De weeën komen elke 3-4 minuten en houden ongeveer een minuut aan. De hierboven genoemde voorweeen kunnen overgaan in de bevallingsweeën. Wanneer u twee uur lang elke 3-4 minuten een wee hebt die een minuut aanhoudt, dan zal de bevalling waarschijnlijk begonnen zijn. U kunt dan contact met ons opnemen. Wanneer het niet gaat om de bevalling van uw eerste kindje dan mag u na 1 uur al contact opnemen. De bevalling zal dan waarschijnlijk sneller verlopen.

Wisselende stemmingen

Wisselingen in uw stemming horen bij de zwangerschap. Praat er over en laat je er niet door uit het veld slaan. Het lucht op als u erover praat en de omgeving begrijpt wat er met u aan de hand is.

Zwangerschapsstrepen

Deze worden ook wel striae genoemd. Zwangerschapsstrepen ontstaan doordat de huid te snel moet oprekken. Het bindweefsel onder de huid rekt niet makkelijk genoeg mee en gaat scheuren. Er ontstaan dan rode strepen op de buik, billen, heupen en /of borsten. Deze strepen kun erg jeuken. Probeer tijdens de zwangerschap de huid goed te masseren en mee te rekken. Voorkomen lukt niet, het krijgen van deze strepen is erfelijk. Na de zwangerschap verdwijnen de striae niet, maar ze worden wel lichter van kleur.

Zeurende pijn in de onderbuik

Het groeien van de baarmoeder kan gepaard gaan met een zeurderige pijn in de onderbuik. Dit komt doordat de baarmoeder opgerekt wordt en de banden onder spanning staan.

  • Sifra Verloskundigen Ede e.o.
  • Eikenlaan 13-6
  • 6711 MA Ede